Varaktighetskriteriet i fråga om anläggningsboenden och evakueringsboenden

Granskad: 16 juni 2023

Ur ett flyktingmottagningsperspektiv finns det i huvudsak tre typfall där varaktighetsrekvisitet i plan- och bygglagen, PBL, kan vara besvärligt att tolka. För att PBL ska vara tillämplig ska det handla om en varaktig konstruktion eller en varaktig användning. Det handlar alltså om att bedöma varaktigheten när ett byggnadsverk uppförs, ändras fysiskt eller när ett byggnadsverk får en annan användning.

Om syftet är att bedriva verksamheten anläggningsboende (tillfällig vistelse) är PBL tillämplig från dag ett. Detta gäller även om varje person bara övernattar några nätter. Anledningen till detta är att verksamheten kommer att bedrivas under en längre tid. Att personerna endast vistas på platsen/i verksamheten tillfälligt är i detta sammanhang alltså inte relevant.

Om syftet är att endast tillfälligt bereda sovplats under några enstaka nätter när de ordinarie förläggningsplatserna är fulla, måste inte PBL tillämpas. Sådana lokaler som är avsedda att användas vid krissituationer benämns ofta som evakueringsboenden och lagen (2003:778) om skydd mot olyckor, LSO, är då tillämplig på samma sätt som när personer tillfälligt övernattar i lokaler vid exempelvis idrottsevenemang. Om verksamheten avses bedrivas en längre tid, eller faktiskt bedrivs en längre tid, är varaktighetskriteriet uppfyllt för verksamheten från dag ett. Det är nödvändigt att den som tar lokalen i anspråk gör en bedömning av hur länge den kommer att behöva användas. Finns det inga tecken på att användningen kommer att upphöra är med andra ord PBL tillämplig från dag ett.

Är PBL tillämplig gäller det som vanligt att bedöma om åtgärden är bygglovspliktig och/eller planenlig. Är åtgärden lovpliktig och planstridig kan det under vissa förutsättningar vara möjligt att ge ett bygglov med en avvikelse. Om detta inte är möjligt får det bedömas om det är möjligt att ändra detaljplanen för att kunna genomföra åtgärden.

Om PBL är tillämplig gäller som huvudregel att åtgärden måste uppfylla utformningskraven och de tekniska egenskapskraven i PBL samt de bestämmelser som preciserar dessa krav i PBF, Boverkets byggregler, BBR, och Boverkets föreskrifter och allmänna råd om tillämpning av europeiska konstruktionsstandarder (eurokoder), EKS. Detta gäller oberoende av om åtgärden är bygglovspliktig enligt PBL eller PBF, om den är anmälningspliktig enligt PBF eller om den inte kräver vare sig lov eller anmälan. Det är byggherren som ansvarar för att kraven uppfylls.

Om det är fråga om ändring av en befintlig byggnad – som till exempel då anläggningsboenden inrättas i befintliga lokaler – gäller som huvudregel att kraven ska uppfyllas i fråga om den del av byggnaden som ändras. Vid ändring av en befintlig byggnad finns det även ett visst utrymme för att göra anpassningar och avsteg från utformningskraven och de tekniska egenskapskraven med hänsyn till ändringens omfattning och byggnadens förutsättningar. Anpassningar och avsteg från kraven får göras även med hänsyn till PBL:s krav på varsamhet vid ändring av en byggnad och till förbudet mot förvanskning av särskilt värdefulla byggnader.

Vid en byggåtgärd som inte kräver bygglov eller anmälan får utformningskraven och de tekniska egenskapskraven anpassas och avsteg från kraven göras i den utsträckning som är skälig med hänsyn till åtgärdens art och omfattning.

Om en åtgärd är avsedd att pågå under en begränsad tid, sökanden har ansökt om ett tidsbegränsat bygglov, och någon eller några, men inte alla, förutsättningar för bygglov är uppfyllda får ett tidsbegränsat bygglov ges. En åtgärd som omfattas av ett tidsbegränsat bygglov behöver därmed inte uppfylla alla utformningskrav, men åtgärden måste däremot uppfylla de tekniska egenskapskraven, med undantag för de särskilda regler som gäller för tillfälliga anläggningsboenden.

Frågor och svar

Ta del av frågor och svar med anledning av ämnet i fliken Frågor & svar.

Granskad: 16 juni 2023

Frågor och svar

Det går inte att säga en exakt tidpunkt när en tillfällig användning övergår till en varaktig användning. Det handlar om uttolkningen av begreppet "varaktig". Avsikten bör ha betydelse. Om avsikten är varaktig användning så gäller reglerna "från dag ett".

Detta innebär att om ett en tillfällig konstruktion, exempelvis i form av ett tält, uppförs så måste omständigheterna vara sådana att det är tydligt att det är fråga om en mycket kort tid och en konstruktion som medger att markanvändning snabbt återgår till den tidigare användningen.

Det krävs bygglov för att ta en befintlig byggnad i anspråk för ett väsentligen annat ändamål. Om det krävs lov för att inrätta ett tillfälligt anläggningsboende beror därför på vad det är för sorts verksamhet och hur den bedrivs. Det som byggnadsnämnden får titta på när det gäller bygglovsplikten är hur verksamheten bedrivs idag och hur den är tänkt att bedrivas i framtiden. Det är inte relevant vad verksamheten kallas eller vilka som ska bo där, det är verksamhetens art, omfattning och omgivningspåverkan som är avgörande.

Enligt rättspraxis är tillfälliga anläggningsboenden som används för Migrationsverkets mottagande att se som en form av tillfällig vistelse och alltså jämställbar med hotell, vandrarhem och camping. Detta innebär följande:

  • Ska det tillfälliga anläggningsboendet göras i ett befintligt hotell/vandrarhem/camping?
    Dessa är former av tillfällig vistelse precis som tillfälligt anläggningsboende. Det är alltså inte ett väsentligen annat ändamål och det krävs därmed inte bygglov. Om det tillfälliga anläggningsboendet har ett betydande vårdinslag krävs dock bygglov eftersom verksamheten då inte är tillfällig vistelse utan vård.
  • Ska det tillfälliga anläggningsboendet göras i en befintlig bostad?
    Eftersom tillfälligt anläggningsboende är en form av tillfällig vistelse är huvudregeln att bygglov krävs för detta.

    Tillfälligt anläggningsboende som görs i mycket begränsad omfattning i bostadsliknande former kräver inte bygglov. Det tillfälliga anläggningsboendet kan då vara till exempel en familj som bor i en vanlig lägenhet. Ett annat exempel kan vara ett mindre HVB-hem utan vårdinslag. Här kan man jämföra med det så kallade Ugglumfallet, Kammarrätten Gbg 2005-12-15, mål nr 5612–04. Där krävdes inte bygglov för ett hem för sex stycken ungdomar, domstolen bedömde att verksamheten bedrevs i familjeliknande former och inte hade institutionell karaktär. Se även MÖD 2015-02-13, mål nr P 4729–14.

    Om det tillfälliga anläggningsboendet bedrivs i en sådan omfattning att det inte längre kan liknas vid bostadsliknande former så krävs dock bygglov.

    Om det tillfälliga anläggningsboendet har ett betydande vårdinslag krävs också bygglov eftersom verksamheten då inte är tillfällig vistelse utan vård.
  • Ska det tillfälliga anläggningsboendet göras i en befintlig gymnastiksal/skola/idrottsanläggning/ industrilokal/kontor/samlingslokal?
    Ingen av dessa verksamheter är bostäder eller tillfällig vistelse. Det krävs följaktligen alltid bygglov. Observera dock att tillfällig övernattning kan tillåtas i sådana lokaler utan att bygglov krävs.
  • Ska det tillfälliga anläggningsboendet göras i en befintlig vårdanläggning?
    En bedömning måste göras av vårdinslaget i befintlig & ny verksamhet. Om den befintliga och nya verksamheten är övervägande vård är det vård och inte tillfällig vistelse och en ändring från vård till vård är därmed inte lovpliktigt. Tillfällig vistelse till vård eller omvänt är däremot lovpliktigt.
    Här behöver bedömas hur stort vårdinslaget är i den befintliga och den tilltänkta verksamheten. I till exempel äldreboenden kan det både finnas ett stort vårdinslag eller ingen vård alls. Vill man göra ett tillfälligt anläggningsboende där behöver det bedömas hur omfattande vårdinslaget är i den nya verksamheten. Om både den befintliga och den nya verksamheten har betydande vårdinslag är det ändring från vård till vård och kräver som huvudregel inte bygglov. Om den befintliga verksamheten har ett betydande vårdinslag och man vill göra ett tillfälligt anläggningsboende utan vårdinslag krävs dock bygglov. Då har man väsentligen ändrat verksamheten till ett annat ändamål.

I vissa fall är det bara delar av den befintliga byggnaden som får en ny verksamhet. T.ex. ett tvåvåningshus där bara en våning upplåts till tillfälligt anläggningsboende. Enligt rättspraxis är det avgörande hur mycket av den tidigare användningens yta som tas upp av tillfälligt anläggningsboende och vilken förändrad omgivningspåverkan ändringen kan antas generera. Detta har belysts i flera olika rättsfall:

MÖD 2014-11-28 (P 4072-14) en ändring från boende till vandrarhem var lovpliktig. En bedömning gjordes av vandrarhemmets omfattning i byggnaden och omgivningspåverkan. Eftersom den nya verksamheten tog upp hela den tidigare boendeytan och kunde antas generera en annan omgivningspåverkan så krävdes bygglov. Byggnaden låg utanför detaljplanelagt område.

I två andra avgöranden har MÖD slagit fast att en ändring från vandrarhem/bed and breakfast till asylboende respektive hotell till asylboende inte kräver bygglov. Domstolen ansåg att asylboende närmast är att se som tillfällig vistelse och därmed kan liknas vid boende på hotell, vandrarhem eller camping. I domarna klargörs även att det i bedömningen inte spelar någon roll att asylboende omfattas av andra specialregleringar än vandrarhem, bed and breakfast och hotell. (MÖD 2015-12-15, mål nr P 1565–15 och P 5105–15)

Bygglov för väsentligen annat ändamål

En båt som används som farkost, till exempel reguljär färjetrafik, har ett annat syfte än en byggnad för tillfälligt anläggningsboende. Man behöver därför bedöma användningen av båten. Används den som farkost eller inte? Stämmer den med definitionen på byggnad i 1 kap 4 § PBL?

Definitionen i PBL innebär att om båten är varaktigt placerad på samma plats och inte används som båt längre är den förmodligen att se som en byggnad. Det går att ta viss ledning från hur husbåtar betraktades enligt ÄPBL. I RÅ 1998 not 196 var tiden för hur länge husbåten legat förtöjd avgörande. Det ansågs inte vara väsentligt om husbåten i praktiken använts som bostad eller som demonstrationsobjekt för hamnbesökare. Att en båt ska användas som tillfälligt anläggningsboende kan tyda på att den ska vara där varaktigt. Bygglov för nybyggnad krävs i så fall. Detsamma gäller de tekniska egenskapskraven, vid den tidpunkt båten räknas som en byggnad ska också de tekniska egenskapskraven uppfyllas.

Lovplikt för nybyggnad

Att uppföra en ny byggnad kräver bygglov enligt 9 kap. 2 § PBL. Vad som räknas som en byggnad definieras i 1 kap 4 § PBL. Enligt denna definition är en byggnad en:

  •     Varaktig konstruktion, som har tak eller tak och väggar
  •     Är varaktigt placerad, och
  •     Är avsedd att vara byggd så att människor kan uppehålla sig i den.

Typfallet är ett vanligt en- eller tvåbostadshus, som oftast har en varaktig konstruktion och är varaktigt placerad och därmed är en byggnad.

Tält – är inte lika självklart en varaktig konstruktion som är varaktigt placerad. Om en person slår upp ett tält för att campa över ett par nätter omfattas det inte av PBL:s krav på till exempel bygglov. Däremot kan placeringar av tält som görs i ett syfte som kan antas pågå under längre tid anses vara varaktigt placerade. Byggnadsnämnden behöver därför titta på avsikten, hur länge tältet är tänkt att stå på platsen. Byggnadsnämnden behöver också bedöma om tältet har en varaktig konstruktion och om det är avsett att vara konstruerat så att människor kan uppehålla sig i det.

Baracker, moduler med mera – Har oftast en varaktig konstruktion och är ofta konstruerade så att människor kan uppehålla sig i dem. Det som däremot kan variera är hur länga dessa konstruktioner är uppställda på en viss plats. Det avgörande blir därför att bedöma om de är varaktigt placerade.

Bostad – ett boende med varaktig karaktär. Exempel kan vara flerbostadshus, enbostadshus eller fritidshus.

Tillfällig vistelse – verksamheter som tillhandhåller övernattningsmöjligheter utanför bostaden. Verksamheten i sig är varaktig, medan övernattningarna i sig är av icke varaktig karaktär. Exempel är hotell, vandrarhem, camping och även tillfälliga anläggningsboenden.

Tillfällig övernattning – kortvarig (ett fåtal nätter) tillfällig övernattning som inte omfattas av eller prövas mot kraven i PBL eftersom verksamheten i sig inte är varaktig. Exempel kan vara övernattning i gymnastiksalar i samband med idrottsevenemang.

Vid en övergång från tillfällig övernattning till bostad eller tillfällig vistelse gäller kraven i PBL för verksamheten från dag 1, så snart övergången görs. När en tillfällig övernattning pågått så pass länge att det blivit en varaktig verksamhet och inte längre kan ses som bara en tillfällig övernattning börjar kraven alltså gälla. Det kan då handla om krav på bygglov eller tekniska egenskapskrav.

Fråga Boverket

Tack för din fråga.

Ange din e-postadress om du vill ha svar från oss.

Policy för behandling av personuppgifter
Boverket (2023). Varaktighetskriteriet. https://www.boverket.se/sv/PBL-kunskapsbanken/teman/flyktingsituationen/varaktighetskriteriet/ Hämtad 2024-11-22