Vem har ansvar för att reglerna uppfylls?

Granskad: 10 december 2024

Flera olika aktörer har ansvar för olika delar av dricksvattendirektivets regler om byggprodukter och material i kontakt med dricksvatten. 

Myndigheter 

Ansvaret för dricksvattendirektivets genomförande delas mellan flera svenska myndigheter.

Boverket

Boverket ansvarar för 

  • samordning av vägledning och information om byggprodukter och material i kontakt med dricksvatten
  • marknadskontroll dricksvattendirektivet av byggprodukter och material i kontakt med dricksvatten.

Boverket ansvarar även för Boverkets byggregler om vatten- och avloppsinstallationer i koppling till dricksvattendirektivet och typgodkännanderegler.

Vatten och avlopp

Vatten- och avloppsinstallationer i byggnader

Typgodkännande

Livsmedelsverket

Från Sverige är det Livsmedelsverket som deltar i EU-kommissionens expertgrupp för dricksvatten samt i dricksvattenkommittén.

Dricksvattenproducenterna ansvarar för att säkerställa att dricksvattnet är säkert att dricka och uppfyller kraven i Livsmedelsverkets föreskrifter om dricksvatten. Vattnet ska uppfylla dessa krav både när det lämnar vattenverket och när det når konsumenten vid tappstället.

Nya regler om material i kontakt med dricksvatten är antagna (på Livsmedelsverkets webbplats)

Livsmedelsverkets föreskrifter om dricksvatten LIVSFS 2022:12 (på Livsmedelsverkets webbplats)

Kemikalieinspektionen

Kemikalieinspektionen har från och med den 1 april 2024 ansvar för att ge stöd och vägledning till företag och andra aktörer som vill ansöka om att föra upp ett ämne på en positivlista. Kemikalieinspektionen får också möjlighet att på eget initiativ ansöka om att föra upp eller ta bort ämnen på listorna. 

Dricksvattendirektivet (på Kemikalieinspektionens webbplats)

Swedac

Swedac är anmälande myndighet (Notifying Authority) för dricksvattendirektivet och beslutar även om anmälda organ (Notified Bodies) för dricksvattendirektivet. 

Anmälande myndighet (på Swedacs webbplats)

Anmälda organ (på Swedacs webbplats)

Att tillhandahålla och släppa ut en byggprodukt i kontakt med dricksvatten på marknaden

Enligt plan- och byggförordningen (SFS 2024:134) 4 kap. 13 § är tillverkare, importörer, distributörer eller annan ekonomisk aktör ansvarig för att byggprodukter i kontakt med dricksvatten uppfyller kraven 4 kap. 12 § PBF.

Att använda en byggprodukt i kontakt med dricksvatten i ett byggnadsverk

Byggherre och fastighetsägare

Även om dricksvattnet som levereras till en fastighets förbindelsepunkt uppfyller Livsmedelsverkets föreskrifter kan vattenkvaliteten försämras av tappvatteninstallationerna i en byggnad. Byggherren och fastighetsägaren ansvarar för att välja lämpliga material och produkter till vatteninstallationerna från förbindelsepunkt till kran, så att installationen uppfyller Boverkets byggregler.

Byggherre är den som för egen räkning utför eller låter utföra byggnadsarbeten.

Privatpersoner

Alla som utför byggnadsarbeten för egen räkning måste se till att de krav som gäller för åtgärden uppfylls. Det innebär att även den som köper och monterar kranar eller andra tappvatteninstallationer i sin byggnad, ansvarar för att välja lämpliga produkter.

Dricksvattenproducenter

Producenter av dricksvatten har ansvar för att de material och byggprodukter som används uppfyller kraven för byggprodukter i kontakt med dricksvatten och de tekniska egenskapskraven för byggnadsverk.

Folkhälsomyndigheten har ansvar för artikel 10

Folkhälsomyndigheten är ansvarig myndighet i Sverige för artikel 10 i dricksvattendirektivet om riskbedömning av fastighetsinstallationer. De ska göra en riskbedömning avseende ledningar, installationer och anordningar mellan en distributionsanläggning och de kranar som normalt används för tappning av dricksvatten på fastigheter eller i byggnader (fastighetsinstallationer).

Artikel 10 är implementerad i svensk rätt i förordningen om riskbedömning av fastighetsinstallationer för dricksvatten samt i Folkhälsomyndighetens föreskrifter om parametervärden för legionella och bly.

Riskbedömningen omfattar en allmän analys av potentiella risker, särskilt kopplade till bly och legionella. Den ska göras i samråd med Boverket, Livsmedelsverket, Kemikalieinspektionen, försvarsinspektören för hälsa och miljö och länsstyrelsen.

Förordning (2024:156) om riskbedömning avseende fastighetsinstallationer för dricksvatten (på Sveriges riksdags webbplats)

Folkhälsomyndighetens föreskrifter om parametervärden för legionella och bly HSLF-FS 2024:33 (på Folkhälsomyndighetens webbplats)

Boverket (2024). Vem har ansvar för att reglerna uppfylls?. https://www.boverket.se/sv/byggande/halsa-och-inomhusmiljo/regler-om-dricksvatten/vem-har-ansvar-for-att-reglerna-uppfylls/ Hämtad 2025-01-20