Värdeöverföringar från allmännyttiga kommunala bostadsaktiebolag för räkenskapsåret 2022

De allmännyttiga kommunala bostadsbolagen ska varje år lämna uppgifter om beslutade värdeöverföringar till länsstyrelserna som redovisar detta för Boverket. Boverket har sammanställt och redogjort de allmännyttiga kommunala bostadsbolagens värdeöverföringar för räkenskapsåret 2022.

Årets rapport om värdeöverföringar från kommunala bostadsbolag behandlar värdeöverföringar från räkenskapsåret 2022. Det är totalt 257 allmännyttiga kommunala bostadsbolag som lämnat uppgifter om värdeöverföringar.

Av de 257 bostadsbolagen har:

  • 160 bolag (63 procent) inte lämnat någon värdeöverföring alls
  • 91 bolag (35 procent) lämnat värdeöverföringar med tillåtet belopp
  • 6 bolag (2 procent) lämnat värdeöverföringar utöver tillåtet belopp.

Med värdeöverföring menas exempelvis vinstutdelning och överföring av koncernbidrag till moderbolag. De flesta allmännyttiga bostadsbolag gör ingen värdeöverföring och i de fall det görs så följer de flesta reglerna.

För räkenskapsåret 2022 lämnar 6 bolag otillåtna värdeöverföringar. Summan av de otillåtna värdeöverföringarna uppgår till cirka 15,6 miljoner kronor, vilket är en något högre summa än för räkenskapsåret 2021. Lagstiftningen innehåller inga sanktioner om bostadsbolagen lämnar värdeöverföringar utöver tillåtet belopp.

Bestämmelserna om begränsning av värdeöverföringar finns i lagen (2010:879) om allmännyttiga kommunala bostadsaktiebolag, AKBL. Det finns några undantag i lagen, exempelvis om bolagets vinst lämnas till bostadsförsörjningsåtgärder som främjar integration eller som tillgodoser bostadsbehovet för personer som har en svag ställning på bostadsmarknaden.

För 2022 uppgår de totala värdeöverföringarna från de allmännyttiga bostadsbolagen till 616 miljoner kronor, varav 493 miljoner avser undantagen. Det är 29 bostadsbolag som har använt sig av minst ett godkänt undantag. 

Boverket (2024). Värdeöverföringar från allmännyttiga kommunala bostadsaktiebolag för räkenskapsåret 2022. https://www.boverket.se/sv/om-boverket/publicerat-av-boverket/publikationer/2024/vardeoverforingar-fran-allmannyttiga-kommunala-bostadsaktiebolag-for-rakenskapsaret-2022/ Hämtad 2024-09-27