Bidrag för energieffektivisering i småhus

Granskad: 18 september 2024

Om du äger och stadigvarande bor i ett småhus som är el- eller gasuppvärmt kan du få bidrag för materialkostnader för vissa energieffektiviseringsåtgärder på husets värmesystem. Om du fått bidrag för åtgärder på husets värmesystem kan du också få bidrag för åtgärder på husets klimatskärm (husets yttre skal). Du söker bidraget i Boverkets e-tjänst men ditt ärende handläggs av länsstyrelsen i ditt län.

Sök bidraget i vår e-tjänst

Sök bidraget genom att logga in i vår e-tjänst. Du behöver e-legitimation för att logga in. En ansökan om bidrag ska ha kommit in till länsstyrelsen inom fyra månader från det att åtgärderna påbörjades, dock senast den 1 juni 2025.

Följ ditt ärende på ”Mina sidor”

Du kan följa ditt ärende och se beslutade ansökningar på ”Mina sidor” i e-tjänsten. Det är även därifrån du kan komplettera ett påbörjat ärende, samt begära utbetalning när åtgärden är genomförd. En ansökan om utbetalning av bidraget ska ha kommit in inom sex månader från det att åtgärden är klar. Om åtgärden är klar innan du har fått ett preliminärt beslut om bidrag från länsstyrelsen ska du skicka din begäran om utbetalning till länsstyrelsen inom tre månader från länsstyrelsens beslut.

Länsstyrelsen svarar på frågor om bidraget

Om du har frågor om din ansökan och vad du kan söka bidrag för ska du vända dig till länsstyrelsen i ditt län. Det är länsstyrelsen som handlägger och beslutar om bidrag. Boverket hanterar överklaganden av länsstyrelsens beslut.

Länsstyrelsens webbplats

Om du har tekniska problem med e-tjänsten kan du vända dig till Boverket.

Kontakta oss

Vem kan söka?

Du som äger och stadigvarande bor i ett småhus som är el- eller gasuppvärmt.

Du ska helt eller delvis äga och stadigvarande bo i småhuset

Du kan bara ansöka om bidraget om du helt eller delvis äger småhuset och stadigvarande bor där. Det innebär att huset ska användas som permanentbostad och du ska vara folkbokförd på adressen. Du kan inte få bidrag för till exempel ett fritidsboende. Småhus är en- och tvåbostadshus som är friliggande eller sammanbyggda till par-, rad- eller kedjehus.

Småhuset ska vara el- eller gasuppvärmt

Du kan ansöka om bidrag om ditt hus är eluppvärmt innan du utför åtgärderna. Ditt hus är eluppvärmt om det har ett värmesystem där behovet av värme tillgodoses genom direktverkande el eller ett vattenburet distributionssystem som värms upp av el. Husets tappvarmvatten ska också värmas upp av el. Direktverkande el kan vara

  • panelelement
  • konvektorelement
  • oljefyllda elelement
  • elslingor i golvet
  • takvärmepaneler.

Vattenburna distributionssystem kan vara element eller golvslingor fyllda med cirkulerande vatten som värms upp av el, till exempel i en elpanna. Tappvarmvatten kan värmas upp med el, till exempel i en varmvattenberedare med elpatron eller en varmvattenberedare som är sammanbyggd med, eller kopplad till, en elpanna.

Ditt hus är gasuppvärmt om det har ett vattenburet distributionssystem som värms upp av gasförbränning och tappvarmvattnet värms upp av gasförbränning. Vattenburna distributionssystem kan vara

  • element
  • golvslingor med cirkulerande vatten som värms upp av gas, till exempel i en gaspanna.

Tappvarmvattnet kan värmas upp genom förbränning av gas i en varmvattenberedare som är sammanbyggd med, eller kopplad till, en gaspanna.

Ditt hus räknas som el- eller gasuppvärmt även om viss värme tillförs småhuset från

  • trivseleldning (motsvarande högst en kubikmeter ved per år)
  • energi som alstras av sol eller vind på den fastighet där småhuset ligger
  • en luft-luftvärmepump som är äldre än tio år. (Om ditt småhus har en annan typ av värmepump, eller en luft-luftvärmepump nyare än tio år, räknas huset inte som el- eller gasuppvärmt.)

Annat fungerande alternativ

Om ditt småhus har något annat fungerande alternativ till uppvärmning räknas ditt hus inte som el-eller gasuppvärmt, oavsett om du använt alternativet för uppvärmning eller inte. Undantag kan göras om alternativet är ur funktion, har uppnått sin tekniska livslängd och kostnaden för att återställa den i brukbart skick kan antas bli mycket hög. I din ansökan måste du göra det sannolikt att kostnaden för återställande kan antas bli mycket hög.

Trivseleldning

Om du inte vet hur stor volym ved som du förbrukar för trivseleldning varje år kan du göra en bedömning utifrån hur ofta och hur länge du eldar. Vägledande domar i mark- och miljööverdomstolen har definierat att trivseleldning motsvarar eldning högst två gånger per vecka, upp till fyra timmar per tillfälle (se exempelvis MÖD 2004:63 och M 5061-16). Begränsningen för trivseleldning gäller även vid eldning av pellets. Du har inte rätt till bidrag om du trivseleldar mer än detta.

Vem får utföra åtgärderna?

Den som utför åtgärderna ska vara godkänd för F-skatt. Du kan inte ansöka om bidraget om du genomför åtgärden på egen hand eller med hjälp av någon som saknar F-skatt. När du skickar in begäran om utbetalning ska du bifoga en handling som visar att utföraren är godkänd för F-skatt.

I Skatteverkets e-tjänst ”Hämta företagsinformation” kan du enkelt kontrollera om det företag som du har anlitat är registrerat för F-skatt. Du behöver uppge företagets organisationsnummer (eller företagarens personnummer om det är en enskild firma) samt den e-postadress du vill ha informationen skickad till.

Hämta företagsinformation (på Skatteverkets webbplats)

Om du anlitat en utländsk företagare ska denne kunna visa upp ett intyg som visar att den genomgår motsvarande kontroll i fråga om skatter och avgifter genom registrering eller på något annat sätt.

Rotavdrag

Eftersom du bara kan få bidrag för materialkostnader kan du också få rotavdrag för arbetskostnader. Läs mer om villkoren för rotavdrag på Skatteverkets webbplats.

Rotarbete och rutarbete (på Skatteverkets webbplats)

Materialet ska vara beställt efter den 8 november 2022

Om du har köpt eller beställt materialet på egen hand ska du ha gjort det tidigast den 8 november 2022. Du ska kunna visa en kopia av beställningsordern, beställningsbekräftelsen eller inköpskvittot om länsstyrelsen begär det.

Om du anlitar ett företag som också tillhandahåller materialet, räknas dagen du beställer tjänsten som beställningsdag för materialet, oavsett när företaget gjort beställningen eller materialet levererats.

Åtgärden får inte genomföras i utrymmen som inte värmts upp tidigare

Du får inte bidrag för åtgärder för uppvärmning av utrymmen eller tillbyggnader som inte har värmts upp tidigare. Du kan alltså inte söka bidrag för utrymmen där det tidigare inte har funnits någon värmekälla.

Vilka åtgärder kan jag söka bidrag för?

Du kan ansöka om bidrag för materialkostnader i samband med vissa åtgärder på husets värmesystem. Observera att arbetskostnader samt avgifter för till exempel anslutning till ett fjärrvärmenät inte täcks av bidraget. Du kan söka bidrag för energieffektiviserande åtgärder på värmesystem och klimatskärm. Klimatskärm är det golv, tak, ytterväggar, fönster och dörrar som utgör gränsen mot omgivningen. För att få bidrag för åtgärder på klimatskärmen måste du först fått bidrag för värmesystemsåtgärder i samma småhus efter den 8 november 2022.

Kom ihåg att du som sökande har eget ansvar för att undersöka om åtgärderna kräver bygglov, eller är tillståndspliktiga enligt annan lagstiftning, och att de planerade åtgärderna inte strider mot till exempel varsamhetskraven i plan- och bygglagen.

Värmesystemsåtgärder

Du kan ansöka om bidrag för följande värmesystemsåtgärder:

  • installation av ett vattenburet eller luftburet värmedistributionssystem
  • anslutning till ett fjärrvärmenät
  • installation av en styrbar frånluftsvärmepump, luft-vattenvärmepump, berg-, sjö- eller jordvärmepump
  • installation av en eller flera styrbara luft-luftvärmepumpar i kombination med antingen en varmvattenberedare med inbyggd värmepump eller en anordning för uppvärmning med biobränsle som är effektstyrd och medger en kontinuerlig och automatisk bränsletillförsel
  • installation av en anordning för uppvärmning med biobränsle.

Läs mer om respektive åtgärd samt energimärkning på sidan Möjliga värmesystemsåtgärder.

Möjliga värmesystemsåtgärder

Klimatskärmsåtgärder

Du som har fått bidrag för åtgärder på värmesystemet kan också ansöka om bidrag för åtgärder på husets klimatskärm. Klimatskärmen utgör gränsen mot omgivningen och omfattar husets golv, tak, ytterväggar, fönster och dörrar. Du kan inte ansöka om bidrag för klimatskärmsåtgärder om du inte kombinerar dessa med en eller flera värmesystemsåtgärder.

Småhusets värdeår ska även vara tidigare än 1990. Information om småhusets värdeår går att hitta på Skatteverkets webbplats eller i Skatteverkets beslut om fastighetstaxering. Småhusets värdeår finns även registrerat i fastighetsregistret på Lantmäteriets webbplats.

Skatteverkets webbplats 

Fastighetsregistret (på Lantmäteriets webbplats)

Du kan få bidrag för följande klimatskärmsåtgärder:

  • tilläggsisolering av klimatskärmen
  • byte av fönster eller dörrar
  • tilläggsglasrutor till befintliga fönster eller dörrar
  • vindtätning av klimatskärmen.

Läs mer om respektive åtgärd samt energimärkning på sidan Möjliga klimatskärmsåtgärder.

Möjliga klimatskärmsåtgärder

Du kan bara söka bidrag för materialkostnader

Du kan ansöka om bidrag för materialkostnader för värmesystemsåtgärder för de åtgärder som anges i 6-9 §§. Du kan inte ansöka om bidrag för arbetskostnader. Du kan inte heller ansöka om bidrag för avgifter för till exempel anslutning till ett fjärrvärmenät. Du kan få bidrag för kostnader för:

  • värmepump
  • biobränslepanna
  • radiatorer(element) eller andra värmedistributionssystem
  • fjärrvärmecentral
  • värmeväxlare
  • skorsten
  • styrutrustning till värmepump
  • utrustning för värmeackumulering
  • annat material som är nödvändigt för åtgärdernas genomförande.

Du kan ansöka om materialkostnader för vissa klimatskärmsåtgärder om du fått bidrag för värmesystemsåtgärder efter den 8 november 2022.

Hur stort är bidraget?

Du kan få bidrag för högst 50 procent av materialkostnaderna för åtgärderna, dock högst 30 000 kronor för värmesystemsåtgärder och högst 30 000 kronor för klimatskärmsåtgärder.

Du kan inte få ett bidrag som är lägre än 10 000 kronor. Åtgärderna du söker bidrag för måste ha alltså ha kostat minst 20 000 kronor.

Du kan söka bidraget vid högst två tillfällen, en gång för värmesystemsåtgärder och en gång för klimatskärmsåtgärder.

Om du har fått en försäkringsersättning för delar av den aktuella materialkostnaden kan du inte samtidigt få bidrag för den kostnaden. Bifoga försäkringsbeslut som visar vilka kostnader försäkringsutbetalningen avser till din ansökan.

Hur ansöker jag?

Du gör din ansökan i Boverkets e-tjänst. Det är länsstyrelsen i respektive län som sedan handlägger ansökningar, beslutar om bidrag och svarar på frågor om bidraget. Boverket handlägger överklaganden av länsstyrelsens beslut.

Du kan ladda upp handlingar som ska bifogas ansökan digitalt. Du kan sedan följa din ansökan, göra kompletteringar och begära utbetalning genom ”Mina sidor” när du loggat in i e-tjänsten. Du behöver e-legitimation för att logga in.

Om du har skyddad adress ska du inte ansöka via e-tjänsten. Då kan du beställa ansökningsformulär i PDF-format från länsstyrelsen.

Titta i e-tjänsten utan att logga in

Vill du se hur e-tjänsten ser ut utan att logga in? Då kan du använda vår läsversion av e-tjänsten. Observera att länken nedan endast är för att testa e-tjänsten, det går inte att spara någon information i läsversionen av e-tjänsten.

Läsversion av ansökan (i Boverkets e-tjänst för bidrag och stöd)

Läsversion av begäran om utbetalning (i Boverkets e-tjänst för bidrag och stöd)

Ansök via ombud

Du måste själv signera din ansökan i vår e-tjänst. Om du i stället vill utse ett ombud som företräder dig måste du ansöka via ett formulär i PDF-format. Ansöknings- och fullmaktsformulär kan du beställa från länsstyrelsen.

När ska jag ansöka?

Du måste lämna in din ansökan inom fyra månader från det att åtgärderna påbörjades, dock senast den 1 juni 2025. Om åtgärderna påbörjades mellan den 8 november 2022 och den 15 mars 2023 måste du lämna in din ansökan inom tio månader från det att åtgärderna påbörjades.

En åtgärd anses påbörjad den dag installationen av det bidragsberättigade materialet inleds. Projektering och andra förberedelser räknas inte med i arbetet med installation.

Vilka handlingar ska jag bifoga ansökan?

Det är viktigt att du förbereder dig inför ansökan och ser till att skaffa de handlingar som du behöver bifoga ansökan. Vilka handlingar du ska skicka in beror på om den åtgärd du söker bidrag för är genomförd eller inte när du ansöker. Observera att länsstyrelsen kan komma att begära in ytterligare handlingar eller uppgifter.

Om åtgärden är genomförd

Om åtgärden är genomförd när du gör din ansökan ska du bifoga:

  • Teknisk specifikation eller produktinformationsblad. Specifikationen eller produktinformationsbladet ska visa vilka egenskaper, och i förekommande fall vilken energiklass, produkten eller produkterna har. (Detta gäller för installationer och material som är centrala för åtgärden.)
  • Kopia av fakturor. Fakturan ska visa kostnaden för genomförda energieffektiviseringsåtgärder och vara specificerad så att det tydligt går att utläsa vilka kostnader som avser vilket material, samt vilka kostnader som avser arbete. Det ska även framgå när åtgärden påbörjades respektive färdigställdes.

Om åtgärden inte har genomförts

Om åtgärden inte har genomförts när du gör din ansökan ska du bifoga:

  • Teknisk specifikation eller produktinformationsblad. Specifikationen eller produktinformationsbladet ska visa vilka egenskaper och i förekommande fall vilken energiklass produkten eller produkterna har. (Detta gäller för installationer och material som är centrala för åtgärden.)
  • Kopia av offert från installatör. Offerten ska visa vilken åtgärd som ska genomföras samt beräknade kostnader för genomförandet av åtgärden. Offerten ska vara specificerad så att det går att utläsa vilka kostnader som avser vilket material, samt vilka kostnader som avser arbete.

Begäran om utbetalning

Bidraget kan betalas ut först när åtgärderna är klara. För att bidraget ska betalas ut måste du skicka en begäran om utbetalning till länsstyrelsen. Du ska begära utbetalning inom sex månader från det att åtgärden är klar. Du gör begäran om utbetalning genom ”Mina sidor” när du loggat in i e-tjänsten.

Om åtgärden är klar innan du har fått ett preliminärt beslut om bidrag från länsstyrelsen ska du skicka din begäran om utbetalning till länsstyrelsen inom tre månader från länsstyrelsens beslut. Din begäran om utbetalning ska ha kommit in till länsstyrelsen senast den 1 oktober 2025.

Åtgärderna är klara när samtliga installationsarbeten har slutförts. Om åtgärden är en anslutning till fjärrvärmenät är åtgärden klar när anslutningen till fjärrvärmenätet görs.

Om det finns särskilda skäl får länsstyrelsen i ett enskilt fall besluta att senarelägga den tidpunkt då åtgärderna senast ska vara färdigställda och din begäran om utbetalning ska lämnas in. Se Frågor och svar för närmare beskrivning av hur utbetalningen går till.

Kommunernas energi- och klimatrådgivare

Behöver du råd kring vad som kan vara lämpliga åtgärder för ditt hus? De allra flesta kommuner i Sverige har en kommunal energi- och klimatrådgivare kopplad till sig som kostnadsfritt och opartiskt kan svara på frågor kring uppvärmningssystem, lämpliga förbättringsåtgärder och tillvägagångssätt vid energirenovering. Du hittar din rådgivare på din kommuns hemsida eller på Hitta din energi- och klimatrådgivare på Energimyndighetens webbplats. Om du har frågor om bidraget, kontakta din länsstyrelse.

Energi- och klimatrådgivningen (på Energimyndighetens webbplats)

Ta kontakt med din länsstyrelse (på länsstyrelsens webbplats).

Vem kontaktar jag om jag har frågor om bidraget?

Länsstyrelserna

Länsstyrelsen svarar på frågor om bidraget, exempelvis frågor om vad din ansökan ska innehålla och vad du kan få bidrag för. Länsstyrelsen handlägger och beslutar ansökningarna om bidrag och ansökan om utbetalning av bidrag. När ansökan skickats in i Boverkets e-tjänst så skickas den automatiskt till länsstyrelsen. Meddela länsstyrelsen om åtgärden ändras så att uppgifterna i ärendet alltid är aktuella.

Har du frågor om ansökan eller vad du kan få bidrag för ska du vända dig till länsstyrelsen i det län där småhuset ligger.

Kontakta Länsstyrelsen i ditt län (på Länsstyrelsens webbplats)

Boverket

Boverket ansvarar för e-tjänsten där du ansöker om bidrag och om utbetalning av bidrag. Boverket svarar på frågor om tekniska problem med e-tjänsten. Boverket betalar också ut beviljat bidrag och står som avsändare på utbetalningen. Boverket hanterar även överklaganden av länsstyrelsens beslut om bidrag.

Kontakta Boverket om du har tekniska problem med e-tjänsten.

Kontakta oss
Granskad: 18 september 2024

Frågor och svar

Här har vi samlat ett antal vanliga frågor och svar om bidrag för energieffektivisering i småhus. Frågor om ansökningsprocessen och handläggningen av ansökningar besvaras av länsstyrelserna.

Längst ner hittar du även några vanliga frågor och svar om att söka stöd i e-tjänsten, exempelvis hur du hittar ditt ärende i e-tjänsten eller hur du återupptar en sparad ansökan i e-tjänsterna.

Om du har frågor om bidraget för energieffektivisering i småhus ska du vända dig till länsstyrelsen i ditt län. Länsstyrelsen kan svara på frågor om din ansökan och vad du kan söka bidrag för. Det är länsstyrelsen som handlägger och beslutar om bidrag och utbetalning av bidrag.

Länsstyrelsens webbplats

Om du har tekniska problem med e-tjänsten kan du vända dig till Boverket.

Om du har skyddade personuppgifter så ska du inte använda e-tjänsterna för bidrag och stöd, utan istället PDF-formulär för det aktuella stödet eller bidraget. Kontakta handläggande myndighet, Boverket eller Länsstyrelsen, för mer information.

Det är länsstyrelserna som handlägger bidraget. Det finns 21 länsstyrelser och handläggningstiden mellan länsstyrelserna kan variera. Tyvärr har Boverket ingen möjlighet att bedöma hur lång tid handläggningen av ditt ärende kommer att ta. Kontakta länsstyrelserna för mer information.

Länsstyrelsen

Nej, det räcker om en person som äger (helt eller delvis) och stadigvarande bor i småhuset skriver under ansökan.

Bidrag kan sökas vid två tillfällen för varje småhus, en gång för värmesystemsåtgärder och en gång för klimatskärmsåtgärder. Länsstyrelsen kan bevilja högst 30 000 kronor för värmesystemsåtgärder och högst 30 000 kronor för klimatskärmsåtgärder per småhus.

Har du ytterligare frågor ska du kontakta länsstyrelsen som är den myndighet som handlägger och beslutar om bidrag.

Länsstyrelsen

Nej, bidrag kan ges till den som helt eller delvis äger det småhus i vilket åtgärderna vidtas. En bostadsrättsinnehavare har enbart en nyttjanderätt, det innebär att bostadsrättsinnehavaren inte äger småhuset och uppfyller därmed inte villkoren för bidraget. Det är bostadsrättsföreningen som äger fastigheten eller fastigheterna och bostäderna.

Har du ytterligare frågor ska du kontakta länsstyrelsen som är den myndighet som handlägger och beslutar om bidrag.

Länsstyrelsen

Nej, du kan söka bidrag för en planerad åtgärd. Men för att kunna bedöma din åtgärd behöver länsstyrelsen, som handlägger bidraget, information om åtgärden.

Du kan, utan att behöva logga in i e-tjänsten, se vilken information länsstyrelsen behöver genom att använda läsversionen av e-tjänsten. Den finner du under rubriken ”Hur ansöker jag” under fliken allmänt på bidragets webbsida.

Läsversion av ansökan (i Boverkets e-tjänst för bidrag och stöd)

Nej, eftersom ditt hus inte värms upp med el eller gas så kan du inte få bidrag för att förbättra klimatskärmen.

Dock kan bidraget sökas retroaktivt, så om du har beställt bergvärmepumpen efter den 8 november 2022 så kan du, om du uppfyller de andra villkoren för stöd, eventuellt vara berättigad till bidrag.

Har du ytterligare frågor ska du kontakta länsstyrelsen som är den myndighet som handlägger och beslutar om bidrag.

Länsstyrelsen

Bidraget går att söka retroaktivt, vilket innebär att bidrag kan beviljas för kostnader för material som beställts tidigast den 8 november 2022, enligt 4 § förordningen (2023:402) om bidrag för energieffektivisering i småhus. Du måste lämna in din ansökan inom fyra månader från det att åtgärderna påbörjades, dock senast den 1 juni 2025. Om åtgärderna påbörjades mellan den 8 november 2022 och den 15 mars 2023 måste du ha lämnat in din ansökan inom tio månader från det att åtgärderna påbörjades.

En åtgärd anses påbörjad den dag installationen av det bidragsberättigade materialet inleds. Projektering och andra förberedelser räknas inte med i arbetet med installation.

Ja, om övriga villkor för bidrag är uppfyllda kan du beviljas bidrag för att installera en pelletskamin. En förutsättning för att bidrag ska kunna beviljas för en pelletskamin är att kaminen är effektstyrd och medger en kontinuerlig och automatisk bränsletillförsel. Det innebär att kaminens effekt styrs automatisk, baserat på utomhus- och inomhustemperaturen, och att bränslet matas fram automatiskt under drift. Du behöver bifoga en teknisk beskrivning där detta framgår till din ansökan.

Nej, bidrag kan inte beviljas om du redan har en befintlig anordning för uppvärmning med biobränsle i ditt hus. För att bidrag ska kunna beviljas enligt den här paragrafen krävs att luft-luftvärmepumpen och biobränsleanordningen installeras vid samma tillfälle (eller i vart fall inom de tidsramar som förordningen tillåter). Det är alltså inte möjligt att få bidrag om du kombinerar en ny luft-luftvärmepump med en befintlig biobränsleanordning som finns i huset. Observera att det även finns andra villkor som måste vara uppfyllda för att bidrag ska kunna ges.

Ja, men bara om du samtidigt installerar antingen:

  • en varmvattenberedare med inbyggd värmepump, eller
  • en anordning för uppvärmning med biobränsle om anordningen är effektstyrd och medger en kontinuerlig och automatisk bränsletillförsel.

Om du installerar en luft-luftvärmepump utan att samtidigt installera något av ovan två nämnda alternativ kan du inte få bidrag. Observera att det även finns andra villkor som måste vara uppfyllda för att bidrag ska kunna ges.

En kombipanna eller kombinationspanna är en värmepanna som är byggd för användning med olika bränslen eller el (elpatroner). Om kombipannan har elpatroner och en pelletsbrännare med ansluten skorsten och bränsletillförsel i funktionsdugligt skick betraktas huset inte som eluppvärmt även om pelletsbrännaren inte används.

Nej, en förutsättning för att få bidrag till åtgärder på klimatskärmen är att du blivit beviljad bidrag för åtgärder på värmesystemet. Du kan alltså inte få bidrag enbart för åtgärder på klimatskärmen.

Ja, det går bra att ansöka om bidrag till värmesystemet och bidrag till klimatskärmen i samma ansökan.

Du hittar ditt ärende under ”Mina sidor” när du är inloggad i e-tjänsterna. Klicka på knappen/länken ”Mina ärenden” alternativt "Pågående ärenden" i menyn så visas samtliga dina ärenden.

  1. Logga in i e-tjänsten, gå till ”Mina ärenden”.
  2. Öppna det aktuella ärendet genom att klicka på rubriken alternativt "Att göra".
  3. Visa händelsen ”Beslut, ansökan om bidrag”.
  4. Klicka på knappen ”Begär utbetalning”.
  5. Formuläret för att ansöka om utbetalning öppnas i en ny flik i webbläsaren. Fyll i de uppgifter som krävs. Vissa uppgifter är förifyllda utifrån tidigare inlämnade uppgifter.
  6. När inmatning av alla uppgifter i ansökan är klar ska den signeras med e-legitimation, därefter skickas den till ansvarig länsstyrelse för handläggning.

En påbörjad ansökan som sparats som utkast i e-tjänsterna finns i Boverkets tekniska miljö för din bearbetning. När du öppnar ansökningsformuläret får du en fråga om du vill fortsätta med den påbörjade ansökan eller skapa en ny. Väljer du att göra en ny raderas den sparade ansökan. Först när du valt att skicka in och signera en ansökan blir den tillgänglig i Boverkets system och ansökan blir en inkommen handling som diarieförs hos handläggande myndighet (Boverket/Länsstyrelsen).

Har du tekniska frågor eller upptäcker fel i e-tjänsten för stöd och bidrag kontaktar du Boverket via e-post eller telefon 0455-35 30 00.

registraturen@boverket.se

  1. Logga in i e-tjänsten, gå till ”Mina ärenden”.
  2. Öppna det aktuella ärendet genom att klicka på rubriken alternativt "Att göra".
  3. Klicka på länken ”Komplettera ärende” i sidans övre del.
  4. Formulär för att komplettera ansökan öppnas i en ny flik i webbläsaren.
  5. Ange den information du vill skicka in och bifoga eventuella filer.
  6. I steget ”Sökandeuppgifter” kan du välja att lägga till eller ta bort en medsökande. Om du anger en medsökande måste denna sedan logga in och godkänna kompletteringen.
  7. När inmatning av alla uppgifter i kompletteringen är klar ska ansökan signeras med e-legitimation.

  1. Logga in i e-tjänsten och gå till ”Mina ärenden”.
  2. Öppna det aktuella ärendet genom att klicka på rubriken alternativt "Pågående ärenden".
  3. Klicka på rubriken ”Beslut, ansökan om bidrag”.
  4. Klicka på ”Visa” för att läsa informationen i bifogat dokument.

Via e-tjänsten kan du när som helst uppdatera dina kontaktuppgifter.

Boverket (2024). Bidrag för energieffektivisering i småhus. https://www.boverket.se/sv/bidrag--garantier/bidrag-for-energieffektivisering-i-smahus/ Hämtad 2024-11-21