Byggnadsinformationsmodellering, BIM

Som ett led i arbetet med en digital samhällsbyggnadsprocess har Boverket utrett vilken roll och ansvar myndigheten kan ha gällande nationellt tillämpbara metoder för att utnyttja byggnadsinformationsmodellering (BIM). I syfte att öka kvalité, minska byggfel och förbättra informationsflödet i offentliga sammanhang.

Boverket föreslår att myndigheten bör ges i uppdrag att ta fram specifikationer kring format, leveranser och arbetssätt för användning av BIM i offentliga processer.

Boverket föreslår även att myndigheten bör få i uppdrag att kartlägga byggnadsnämndernas behov och kapacitet gällande att implementera granskning av BIM- modeller vid handläggning av ärenden om bygglov.

Slutredovisning av uppdraget 2022

Boverket fick 2022 ett förnyat uppdrag att fortsätta verka för en effektiv och enhetlig tillämpning av plan- och bygglagen i en digital miljö. Även denna gång med fokus på lösningar. Uppdraget redovisas genom en sammanfattande slutrapport och fem­ ämnesrapporter. Denna rapport om byggnadsinformationsmodellering är en ämnesrapport.

Rapporter som ingår redovisningen av uppdraget är:

  • Uppdrag om fler lösningar som främjar en enhetlig tillämpning av plan- och bygglagen (2010:900) i en digital miljö
  • Byggnadsinformationsmodellering, BIM
  • Digitalisering av obligatorisk ventilationskontroll (OVK)
  • Digitalisering av kontrollplaner
  • Lov- och byggprocess utan fysiska handlingar 
  • Riksintresseunderlag i en digital miljö.
Boverket (2023). Byggnadsinformationsmodellering, BIM. https://www.boverket.se/sv/om-boverket/publicerat-av-boverket/publikationer/2023/byggnadsinformationsmodellering-bim/ Hämtad 2024-09-27