Uppdrag att utreda och vid behov genomföra ändringar i regelverket för energideklarationer
Boverket har regeringens uppdrag att utreda ändringar som kan krävas för att anpassa det svenska energiklassningssystemet inför det kommande genomförandet av det omarbetade direktivet 2010/31/EU om byggnaders energiprestanda.
Boverket ska vid behov genomföra ändringar i energideklarationssystemet innan direktivet träder i kraft, om det krävs för att skapa likvärdiga konkurrensvillkor för Sverige jämfört med andra medlemsstater vad gäller renoveringskrav på befintliga byggnader.
Boverket förbereder ändringar i skalan för energiklassning
Boverket föreslår att skalan för energiklassning av byggnader A-G ändras för att den bättre ska stämma överens med de energiklasser som andra medlemsstater i EU har.
Boverket har utgått ifrån att rådet och EU-parlamentet godkänner förhandlingsresultatet tidigast den 31 december 2023. Det innebär att Boverkets förslag till ändring av föreskrifter och allmänna råd (2007:4) om energideklaration för byggnader kan träda i kraft tidigast den 20 februari 2024.
Boverket remitterar förslag om ändring i skalan för energiklassning. Remissvar ska ha inkommit till Boverket senast den 6 december 2023.
Boverkets förslag till ändrade föreskrifter kommer eventuellt inte att genomföras
Det pågår arbete med ändring av Europaparlamentets och rådets direktiv 2010/31/EU av den 19 maj 2010 om byggnaders energiprestanda (EPBD). EU-kommissionen, EU-parlamentet och Europeiska unionens råd har lagt fram olika förslag på ändringar som förhandlas mellan parterna.
Om förslaget till ändrade föreskrifter som Boverket nu skickar på remiss kommer att införas beror på när det omarbetade direktivet beslutas och på vilket sätt energiprestandakrav ställs på befintlig bebyggelse.
Undvika att Sverige får skarpare krav
Skälet till att Boverket föreslår ändring i energiklassningen är att EU:s ändrade energiprestandakrav kan komma att baseras på varje medlemsstats energiklassning. Det kan innebära att Sverige får mer långtgående eller skarpare krav på att genomföra energieffektiviseringsåtgärder jämfört med många andra medlemsstater.
Sverige har en skala som är olik andra medlemsstaters skala. Den har relativt sett en högre andel byggnader i energiklasserna D, E och F. I klass A finns de mest energieffektiva byggnaderna och i klass G finns de byggnader som har lägst energieffektivitet. Andra medlemsstater i EU har en skala med en större andel av byggnaderna i klasserna B, C och D.
Boverket föreslår därför en ändring av föreskrifterna så att Sverige inte får skarpare krav än övriga medlemsstater. Om föreskrifterna införs får Sverige likvärdiga konkurrensvillkor vad gäller energiprestandakrav på befintliga byggnader jämfört med andra medlemsstater.
Hjälpte informationen dig?
Bra att informationen hjälpte dig! Berätta gärna vad du tyckte var bra. Max 500 tecken. Observera att du inte får något svar.
Beskriv så tydligt som möjligt varför sidan inte hjälpte dig. Max 500 tecken. Observera att du inte får något svar.