Uppdrag att ta fram underlag för ökat småhusbyggande

År 2022 fanns det 2 814 000 småhus och 118 000 obebyggda tomter avsedda för småhus i Sverige. Bakgrunden till rapporten är Boverkets regeringsuppdrag att ta fram ett underlag för ökat småhusbyggande. I rapporten ges en beskrivning över hur småhusbeståndet ser ut idag, hur det utvecklats och hur situationen ser ut för den delen av beståndet som saknar folkbokförd befolkning. Rapporten tar även upp var det finns byggbar mark för småhus, den ekonomiska lönsamheten och vilka krav som kommunerna ställer för upplåtande av tomter för småhus.

Beskrivning av småhusbeståndet

År 2022 fanns det, enligt lägenhetsregistret, ungefär 2 814 000 småhus och beståndet är fördelat över hela landet, även om det finns stora kommunala skillnader i hur stor del av det totala bostadsbeståndet som består av småhus. Merparten av de småhus som finns idag är byggda före 1970 och över en femtedel av alla småhus är byggda före 1930.

Beskrivning av den del av småhusbeståndet som saknar folkbokförd befolkning,
Av de ungefär 2 814 000 småhus hade ungefär 689 000 småhus ingen folkbokförd befolkning. De flesta av de småhusen ligger i kommuner nära större städer eller i avlägset belägna landsbygdskommuner. Den stora merparten av småhusen som saknar folkbokförd befolkningen har en standard som ligger under vad som betecknas som ett normalhus i fastighetsdeklarationen men har fortfarande en god standard.

Beskrivning av småhusbyggandet de senaste tio åren

Det har tillkommit småhus i alla kommuner någon gång under åren 2013–2022 men det är stor variation. Antalsmässigt har det tillkommit mest småhus i och runt storstäderna, främst i Göteborg och Malmö, västkusten söder om Göteborg och i några av de större städerna.

Beskrivning av var det finns byggbar mark avsedd för småhus

År 2022 fanns det ungefär 118 000 obebyggda tomter avsedda för småhus i Sverige. Av dessa tomter ligger knappt 30 procent i storstadslänen. Det ligger även en relativt stor andel obebyggda tomter i de norra delarna av landet.

Bedömning om småhusbyggandets ekonomiska lönsamhet

Av de tomter som har 2022 är alltså nybyggt eller utbyggt 2022, har runt 45 procent ett taxeringsvärde som understiger den gräns där det bedöms vara lönsamt att bygga. Det är alltså en stor del av tomterna som bebyggs som inte är lönsamma rent fastighetsekonomiskt. En förklaring till detta kan vara att det finns ett förväntat värde som är högre än taxeringsvärdet eller att den som bygger gör det till en lägre byggkostnad än det antagna.

Beskrivning av kommunernas upplåtelse av tomter för småhusbyggande.
De flesta av de intervjuade kommunerna har villkor vid tomtförsäljningar. Ett vanligt villkor vid tomtförsäljning är att tomten ska bebyggas inom två år. Många kommuner ställer vidare krav på att köparen ska vara skriven på adressen för att undvika köp på spekulation. Det finns även mer specifika villkor, så som att enskilda kommuner kopplar sina villkor till marknadsvärde och till att endast fysiska personer ska få köpa tomter.

Boverket (2024). Uppdrag att ta fram underlag för ökat småhusbyggande. https://www.boverket.se/sv/om-boverket/publicerat-av-boverket/publikationer/2024/underlag-okat-smahusbyggande/ Hämtad 2025-01-22