Ny vägledning om grönstrukturens kulturarv och gestaltning

Granskad: 9 september 2024
Nyhet

I Boverkets nya vägledning om grönstrukturernas kulturvärden kan du bland annat läsa om vad parker och kyrkogårdar berättar om vår historia och hur man kan arbeta för att bevara dessa kulturarv.

Torg med träd med gulnande löv. Clemenstorget i Malmö. Foto: Karin Sjölin

Parker, trädgårdar, kyrkogårdar och alléer är viktiga stadsbyggnadselement och en del av vårt kulturarv. Dessa är en form av kulturella ekosystemtjänster, men är ofta svagt beskrivna. Boverket har därför tagit fram vägledning om grönstrukturens kulturvärden och arkitektur och hur kommuner och fastighetsägare kan arbeta med att bevara och utveckla dessa delar i planering, byggande och förvaltning. Vad berättar olika sätt att gestalta städernas grönska, parker, plantering och kyrkogårdar om vår historia? Vilken roll har folkparkerna och koloniområdena spelat i framväxten av vårt moderna samhälle? Hur ser man skillnad på parker från olika tidsåldrar?

Genom att tydliggöra dessa värden hoppas vi väcka nyfikenhet för vad den egna stadens eller tätortens gröna miljöer kan berätta för historier och hur de bidrar till identitet och välbefinnande i vår gestaltade livsmiljö. 

Grönskans arkitektur och kulturmiljövärden

Boverket (2024). Ny vägledning om grönstrukturens kulturarv och gestaltning. https://www.boverket.se/sv/om-boverket/publicerat-av-boverket/nyheter/ny-vagledning-om-gronstrukturens-kulturarv-och-gestaltning/ Hämtad 2024-09-27