Hur hanterar kommunerna arbetet med klimatdeklaration?
Byggsektorn är inne i en nedåtgående byggkonjunktur sedan en tid tillbaka och flera byggprojekt har blivit försenade eller lagts på is. Det har medfört att det fortfarande är första gången för många byggherrar att registrera en klimatdeklaration för en ny byggnad. Boverket har frågat två kommuner hur de hanterar arbetet med klimatdeklaration.
”Vi lyfter alltid klimatdeklarationen vid tekniska samrådet”
För att förebygga fel och missförstånd är medarbetarna på bygglovsavdelningen i Örebro kommun därför noga med att informera om kravet på klimatdeklaration redan vid det tekniska samrådet.
– Vi har lagt in det som en stående diskussionspunkt i vår agenda för samrådet för att säkra upp att vi alltid informerar byggherren och entreprenörerna innan projektet har kommit igång. Vi har också lagt in information om kravet på klimatdeklaration i alla våra mallar i byggprocessen, säger Kadir Showan, arbetsledare på bygglovsavdelningen med flera års erfarenhet som bygglovsingenjör.
Vid samrådet förklarar bygglovsingenjören för byggherren och entreprenörerna varför, när och hur en klimatdeklaration ska registreras hos Boverket. De får veta att det krävs en bekräftelse på att detta gjorts för att kommunen ska kunna lämna slutbesked enligt PBL, plan- och bygglagen. Handläggaren besvarar också eventuella frågor och hänvisar aktivt till Boverkets vägledning om klimatdeklarationer.
Tydlig vägledning för byggsektorn
– Många har frågor första gången, om när klimatdeklarationen ska göras och vad den ska innehålla, men knappt alls andra gången, säger Kadir Showan. Vi har upplevt att det klarnar snabbt för byggherrar som går in på Boverkets webbplats och tar del av den tydliga information som finns där.
Med hjälp av Boverkets digitala handbok om klimatdeklarationer och dess webbutbildning har byggherrarnas insikter ökat märkbart. Där ser de enkelt om deras byggprojekt omfattas av reglerna.
– Vi har faktiskt blivit överbevisade av byggherrar som läst in sig ordentligt och vi har då självklart tagit tillbaka vårt krav på klimatdeklaration, berättar Kadir Showan. Vi har egentligen inte haft några svårbedömda gränsfall än. Det kanske kommer i samband med olika sorters kombinerade byggnader.
Klargör byggnadsnämndens roll
Kadir Showan är nöjd även med de delar av Boverkets vägledning som uttryckligen riktar sig till tjänstepersoner vid byggnadsnämnderna. Han tycker att vägledningen underlättar i vardagen.
– Boverket informerar tydligt om vilken roll byggnadsnämnden har. Vår uppgift är inte att bedöma innehållet i klimatdeklarationen, utan att informera om kravet och bedöma om projektet berörs. I så fall ska vi sedan kontrollera att bekräftelse om att byggnaden har klimatdeklarerats har lämnats in.
Sedan lagen om klimatdeklaration för nya byggnader infördes i januari 2022 har Örebro kommun inte haft så många ärenden som krävt registrering. Det beror dels på efterdyningarna av pandemin, det ekonomiskt kärva läget och att de större byggprojekten tar tid att projektera och genomföra, och dels på att en hel del pålästa och insatta större aktörer skickade in sina ärenden innan lagen trädde i kraft.
Fler ser fördelarna för klimatet
Bygglovshandläggarna i Örebro fokuserar inte på att upplysa om kravet på klimatdeklaration i samband med bygglovsbeslutet. Anledningen är helt enkelt att så mycket annat måste tas upp i det stadiet.
– Vi tycker att det tekniska samrådet, precis före startbeskedet, är det lämpligaste tillfället för att informera om klimatdeklarationen, säger Kadir Showan. Då har byggprojektet ännu inte hunnit starta, vilket ger byggherren möjlighet att få upp ögonen och tid att fundera över vad som krävs. Det här är fortfarande så nytt för många byggherrar.
Kadir Showan vet att byggprojekt tar tid och tycker att även byggherrarna måste få tid att lära och vänja sig vid att klimatdeklarera nya byggnader. Han upplever att allt fler inser hur viktigt det är.
– En del var nog rädda för ökad arbetsbörda, men kravet blir alltmer accepterat som bra för klimatet.
”Vi hänvisar byggherrarna till Boverkets vägledning”
Byggnadsinspektörerna vid stadsbyggnadsförvaltningen i Göteborg har hittills bara haft ett fåtal ärenden som krävt klimatdeklaration. Men de har redan fått ta itu med ett svårbedömt fall. Det gällde ett projekt som skulle resultera i en ny byggnad med rum för industriverksamhet och kontor.
– Det var inte solklart, men vi resonerade med varandra och kom fram till att det huvudsakligen rörde sig om en industrilokal. Vi bedömde det som att projektet rimligen inte kunde omfattas av kravet.
Det berättar Jenny Tönnberg och Carl Albo, rutinerade byggnadsinspektörer i Göteborg. I samband med att lagen om klimatdeklaration för nya byggnader infördes studerade de Boverkets vägledning om byggnadsnämndernas roll. De tycker att det framgår tydligt att kommunens uppdrag är att informera byggherrar om reglerna och att bedöma om ett byggprojekt berörs av kravet samt att ta emot en bekräftelse från byggherren om att klimatdeklarationen är registrerad innan de lämnar slutbesked. Därmed blev det enkelt att ta till sig den nya bevakningsuppgiften och integrera den i arbetsrutinerna.
– Det är många regler och lagar som vi ska hålla ordning på och informera om, men det här känns inte särskilt svårt. Vi har till exempel erfarenhet av energiberäkningar som kräver betydligt mer underlag.
Informerar vid tekniska samrådet
Den första informationen till byggherrarna levererar de vid det tekniska samrådet för byggprojektet.
– Vi har det som en punkt i vårt mötesprotokoll för samrådet, säger Carl Albo. Det är ofta större byggprojekt som berörs av klimatdeklarationen och det verkar som om de flesta större aktörer är väl insatta eller åtminstone medvetna om vad som gäller för att de ska kunna få slutbesked från oss.
Det faller sig naturligt för byggnadsinspektörerna att informera om reglerna vid det tekniska samrådet. De har då en mall med samtliga krav att utgå ifrån, och klimatdeklarationen blir en del av helheten. Visst kan det bli mycket information vid ett enda tillfälle, men det fungerar oftast bra.
– Vid det tekniska samrådet informerar vi framför allt om Boverkets vägledning och digitala handbok.
Hänvisar till Boverkets vägledning
Lagen om klimatdeklaration för nya byggnader infördes i januari 2022. Det har dock varit trögt med byggprojekt på senare år, så antalet ärenden har varit få. I Göteborg har man hittills bara fått in enstaka bekräftelser på registrerade klimatdeklarationer. Några större projekt som startat och som kräver klimatdeklaration har ännu inte kommit så långt att det är dags för registrering och bekräftelse.
– Vi har inte haft så många ärenden och inte fått så många frågor. Men i de fall då vi får frågor om hur man till exempel ska klimatdeklarera så hänvisar vi alltid till Boverkets vägledning. Det är ju Boverket som kan vägleda byggherrarna och som också har ansvaret för tillsynen, säger Jenny Tönnberg.
Medvetna om kommunernas roll
Byggnadsinspektörerna i Göteborg är trygga i sin roll och tar uppgiften med ro. De vet att de inte ska granska klimatdeklarationen, utan informera om den. De upplever att många av de större aktörerna i byggsektorn arbetar enligt miljöcertifieringssystem och har god kunskap om såväl energideklarationer som klimatdeklarationer. De anar att mindre byggherrar och entreprenörer kan ha en längre resa.
– De som har en mindre organisation är nog inte så insatta än. Men det återstår att se, säger Carl Albo.
Konstaterat undantag från reglerna
Hur var det då med det svårbedömda undantaget för byggnaden för den delade verksamheten? Jo, byggnadsinspektörerna, som läst Boverkets vägledning, kunde resonera sig fram till att det huvudsakligen rörde sig om en industrilokal med tillhörande kontor. Det står i vägledningen att nya byggnader om 100 kvadratmeter eller mer för kontor omfattas av kravet på att upprätta och lämna in en klimatdeklaration, men att byggnader som används för industri- eller verkstadsändamål undantas.
– Det ska bli intressant att se vad Boverket kan se för effekt av klimatdeklarationerna framöver. Jag är nyfiken på om vi kan bidra till visionen om minskade utsläpp från byggsektorn, säger Jenny Tönnberg.
Läs gärna mer om vad byggnadsnämnderna behöver veta på sidan Vad byggnadsnämnderna behöver veta om klimatdeklarationer.
Hjälpte informationen dig?
Bra att informationen hjälpte dig! Berätta gärna vad du tyckte var bra. Max 500 tecken. Observera att du inte får något svar.
Beskriv så tydligt som möjligt varför sidan inte hjälpte dig. Max 500 tecken. Observera att du inte får något svar.